Milyen a kerti medence ideális vízhőmérséklete?

A versenymedencék hőmérséklete 23-24°C, az élménymedencéké 29-30°C, a melegvizes ülőmedencék, thermálmedencék 32-40°-osak. A hőfok megválasztásánál mérlegeljük azt is, hogy minél melegebb a víz, annál jobban algásodik, ezért sokkal többet kell forgatni és aránytalanul többet vegyszerezni. Viszont a 22°C alatti vízben már csak elszánt fókák és nagyon lelkes kisgyerekek fürdenek. A karbantartás és az energiatakarékosság szempontjait is figyelembe véve az otthoni medence vizét, ha megoldható, célszerű 24-28°C között tartani.

A kerti medence hőháztartása
A medence hőháztartása

A kerti medencét legolcsóbban a Nap sugárzása fűti, kerüljön tehát minél jobban benapozott, széltől védett helyre. Az ábrán jól látható, hogy a hőveszteség legfőbb okozója a párolgás. Tehát, mielőtt fűteni kezdené a medencét, döntsön a letakarásáról. Ha még mindig hiányzik néhány fok a komfortos fürdéshez, vagy hosszabb ideig szeretné élvezni a medencét, csak valamilyen fűtés jöhet szóba.

Mivel lehet fűteni a medencét?

Szinte bármivel.

A fűtés megválasztásánál célszerű az egyszeri beruházási költséget és a fenntartási költségeket együtt mérlegelni:
Medencefűtés

Vannak további szempontok is:
  • Egy POLIKARBONÁT LEFEDÉS vagy egy TÖBBFUNKCIÓS SZOLÁRLETAKARÁS a nyári hónapokra szinte teljes komfortot nyújt, legfeljebb egy kis ráfűtésre lesz szükség - egy olcsóbb, bár kevésbé takarékos fűtésmód is megfelelhet.  
  • Ha a házhoz amúgyis költséges napkollektort tervezett, vétek lenne nem kihasználni a medence fűtésére.  
  • De ha már készen van a ház, nem biztos, hogy célszerű a medence fűtésére napkollektort felszerelni, gazdaságosabb lehet egy hőszivattyú felállítása a medence közelében.  

Az Ön számára leginkább alkalmas fűtésmód kiválasztásához kérje szakembereink tanácsát.

Kapcsolódó termékek: