Mire kell figyelni ősszel a Waterair medencék karbantartásánál? 

Ősz van A nyárnak vége van. Az ősz is sok örömet tartogat ugyan, de a fedetlen medencében való fürdőzés csak nagyon ritkán tartozik ezek közé. Ilyenkor kísértést érzünk, hogy mielőbb letéliesítsük a medencénket.
Ne tegye, várjon még vele, amíg a víz hőfoka legalább 12 oC alá süllyed.
Miért?
Mert ha idő előtt leállítja a vízforgatást, a kezeletlen, még kellemes hőmérsékletű vízben vígan tenyésznek az algák, a kórokozók, és bomlanak a vízbe került szerves anyagok. így tavasszal csúnya mocsár fogadja a fürdőzésre vágyó tulajdonost.

  • Ez árt a medence fóliájának, idő előtti öregedést okoz, és eltávolíthatatlan csíkot a medence vízvonalán. 
  • És a tavaszi üzembe helyezés is aránytalanul nagyobb munkát fog jelenteni.
Hogyan gondozzuk a medencét az őszi időszakban?

Mindenek előtt halássza ki rendszeresen a vízbe hulló lombokat. A falevelek a medence alján nehezen eltávolítható foltokat hagyhatnak.

Ügyeljen a szkimmerre is: ha megtelik falevéllel, nem engedi keresztül a vizet. Ilyenkor a kosár enged, és törik... Ha nem, akkor a szivattyú egy ideig küszködik, majd fellevegősödik, végül szárazon fut... legrosszabb esetben pedig leéghet. 

Állítsa át a programozó órát takarékosabb üzemre: Egyelőre napi 6, később 5, majd 4 óra napi vízforgatási idő elegendő. Ha kevesebbet forgatjuk a vizet, takarékosabban fogy a vegyszer is.  Az ajánlott vízforgatási időket itt találja.


A medencéhez kapcsolódó berendezéseket, mint szolárzuhany, használaton kívüli fűtőberendezés már most célszerű vízteleníteni.

Az elektrolízis készülékek 15oC vízhőmérséklet alatt automatikusan leállnak, ha szükséges, klór granulátummal tudja a víz klórtartalmát biztosítani (Easy Clear C).

Mikor célszerű a medence téliesítésére gondolni?
Akkor célszerű a medencét téliesíteni, ha a víz hőfoka 10oC alá esik. Ha saját maga végzi a téliesítést, ez könnyen megítélhető. Ha karbantartó segítségét veszi igénybe, előfordulhat, hogy nem tud éppen akkor jönni, amikor az időjárás ezt szükségessé teszi. Ha a karbantartóra kényszerül várni, mindenek előtt
  • állítsa be a pH-értéket,
  • adjon egy klórsokkot a medencének (az Easy Clear C hatékony klór granulátum, ilyenkor már langyos vízben fel kell oldani),
  • majd 24 óráig működtesse a gépészetet, hogy a klór feloldódjon.
  • Ha időszakosan fagyok lennének, a leghidegebb órákban működtesse a gépészetet.

Medencéje téliesítéséről a Karbantartási útmutatójában talál leírást.